Podobno był to jeden z ulubionych drinków Ernesta
Hemingwaya, nazywany jest też jednym z najbardziej skomplikowanych drinków na
świecie. Bloody Mary, czyli inaczej Krwawa Mary czy Krwawa Mery to jeden z tych
drinków, który powinien znaleźć się na twojej liście, jeżeli jeszcze nigdy go
nie spróbowałeś czy spróbowałaś. Można zamówić go w wielu barach i klubach, ale
także przygotować go samodzielnie – w podstawowej wersji wcale nie jest taki
skomplikowany!
Skład wzięła się
Krwawa Mery?
Zanim jednak podamy przepisy na Krwawą Mery, warto nieco
bliżej przyjrzeć się tej alkoholowej mieszaninie. Nie ma pewności co do jej
pochodzenia. Jednym z jej wynalazców tytułował się Fernand Petiot, który miał
ją po raz pierwszy przygotować w 1921 roku w Harry's New York Bar w Paryżu, do
którego często chadzał Hemingway. Inne źródła wskazują na Hemingway Bar w The
Ritz Paris czy na 21 Club w Nowym Jorku, gdzie miał go wymieszać barman Henry
Zbikiewicz.
Skąd wzięła się tak niecodzienna nazwa tego drinku?
Przede wszystkim podejrzenia kieruje się na królową Marię I Tudor, która
nazywana była też przez wielu „Krwawą Marią”. Można też spotkać się ze
wskazaniem na gwiazdę Hollywood Mary Pickford.
Przepisy na Krwawą
Mery
Poniżej przygotowaliśmy przepisy na drink Krwawa Mery dla
początkujących oraz dla zaawansowanych. Jeżeli nie masz jeszcze doświadczenia,
wybierz pierwszy przepis, a jeżeli już znasz się na mieszaniu drinków, a
ponadto masz dostęp do wymienionych w recepturze składników, w takim przypadku
warto spróbować swoich sił w oryginalnym przepisie – trudniejszym, ale też o
znacznie bogatszym smaku.
Krwawa Mery –
prosty przepis:
·
sok pomidorowy – 250 ml
·
wódka – 80 ml
·
sól i pieprz
·
lód
W wysokiej szklance typu Highball umieścić lód, następnie
sok pomidorowy i wódkę oraz dobrze wymierzać. Na koniec drink posypać szczyptą
soli i pieprzu do smaku. To przepis dostępny także pod adresem: http://www.lubuskibrand.pl/przepis/id/84/krwawa-mary/.
Krwawa Mery –
klasyczny przepis:
·
wódka – 90 ml (3/10)
·
sok pomidorowy – 180 ml (6/10)
·
sok cytrynowy – 30 ml (1/10)
·
sos tabasco – 2-3 krople
·
sos Worcestershire – połowa łyżeczki
·
sól zwykła, sól selerowa, pieprz
·
lód
Składniki razem z lodem umieścić w shakerze, a następnie
przecedzić je do wysokiej szklanki wypełnionej 2-3 sztukami kostek lodu. Drink
tradycyjnie można udekorować listkami albo łodygą selera naciowego lub też
oliwkami czy cytryną.
Krwawa Mery to propozycja dla każdego, kto lubi
niecodzienne drinki – prawdziwa klasyka, którą naprawdę warto znać, a przy tym
także bez problemu można przygotować ją w domu. Jeżeli uwielbiasz pomidory, w
takiej wersji także przypadną ci do gustu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz