Wino ma na świecie miliony zwolenników
i wielbicieli. Jedni uwielbiają słodkie, inni są wierni
wytrawnemu, jeszcze inni gustują wyłącznie w białych winach, a
kolejni w czerwonych.
Kraj pochodzenia wina ma również duże
znaczenie dla niektórych. Pyszne wina pochodzą między innymi z
Francji, Hiszpanii, Włoch, Ameryki. To właśnie te państwa są
największymi producentami wina. Każdy ma jakieś preferencje
smakowe. Warto wiedzieć kilka ciekawostek na temat wina. Jak
powszechnie wiadomo wino jest napojem alkoholowym który uzyskiwany
jest w wyniku fermentacji alkoholowej moszczu winogronowego. Moszcz
ten jeśli pochodzi z winogron dobrze dojrzałych ma odpowiednią
ilość cukru aby uzyskać wino o odpowiedniej mocy. Nie wszyscy
wiedzą że proces tworzenia wina od momentu zerwania winogron z
krzewów, aż do wlewania go w butelki nosi nazwę winifikacji.
Wyróżnić można wiele setek odmian
oraz smaków wina. W zależności od tego z jakiego szczepu robi się
wino, można uzyskać odmienny smak a także bukiet zapachowy. Sam
proces produkcji wina jest niezwykle skomplikowany. Może podlegać
on pewnym modyfikacjom w zależności od uznania danego producenta
wina.
Wino można podzielić ze względu na
barwę, wówczas wyróżnia się wino białe, różowe oraz czerwone.
Rzadziej można spotkać wino o barwie szarej, czarnej, czy nawet
pomarańczowej. Z kolei ze względu na zawartość cukru wino można
podzielić na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie oraz
bardzo słodkie. Innym podziałem może być moc, czyli podział ze
względu na zawartość etanolu. Wówczas wyróżniamy wina słabe,
średnio mocne oraz mocne. Mogą być również wina wzmacniane
zawierające powyżej 18% obj. etanolu.
Kolejnym podziałem wina jest sposób
jego serwowania. Taki podział dzieli wina na stołowe, deserowe oraz
likierowe. Wina stołowe są to wytrawne oraz półwytrawne, a wina
deserowe to wina słodkie oraz półsłodkie.
Nie wszyscy gustują w takich winach.
Jest wielu jednak miłośników win musujących czyli takich, które
zawierają dwutlenek węgla. Wina musujące dzielą się na szampana,
wino szampańskie oraz wino musujące.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że wino
może być również składnikiem różnych drinków. Osoby lubiące
słodkości, a dodatkowo lubują się w zabajonych będą zachwycone
drinkiem Cabajone. Do jego przygotowania potrzeba ok. 400 g wina
białego gronowego, ponadto 2 jajka, 4 żółtka oraz 5 dag cukru.
Wszystkie składniki należy zmiksować i przelać do garnka.
Podgrzać do temperatury 70°C, miksując przez 5 minut. Drink ten
podaje się na ciepło, dlatego też jest idealną propozycją na
chłodne wieczory. Z kolei propozycją drinka z winem na zimno jest
Manhattan Finlandia,do którego przygotowania potrzeba 10 ml
wytrawnego czerwonego wina, oraz 40 ml Finlandii Cranberry Fusion a
także 10 ml soku jabłkowego, cząstkę zielonego jabłka oraz lód.
Wszystko należy wlać do naczynia z lodem i wymieszać. Całość
przecedzić i bez lodu wlać do kieliszka od martini. Brzegi
kieliszka można udekorować plastrem zielonego jabłka bądź
limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz