poniedziałek, 12 czerwca 2017

Czy można zrobić dobrego drinka z winem?



Wino ma na świecie miliony zwolenników i wielbicieli. Jedni uwielbiają słodkie, inni są wierni wytrawnemu, jeszcze inni gustują wyłącznie w białych winach, a kolejni w czerwonych. 

Kraj pochodzenia wina ma również duże znaczenie dla niektórych. Pyszne wina pochodzą między innymi z Francji, Hiszpanii, Włoch, Ameryki. To właśnie te państwa są największymi producentami wina. Każdy ma jakieś preferencje smakowe. Warto wiedzieć kilka ciekawostek na temat wina. Jak powszechnie wiadomo wino jest napojem alkoholowym który uzyskiwany jest w wyniku fermentacji alkoholowej moszczu winogronowego. Moszcz ten jeśli pochodzi z winogron dobrze dojrzałych ma odpowiednią ilość cukru aby uzyskać wino o odpowiedniej mocy. Nie wszyscy wiedzą że proces tworzenia wina od momentu zerwania winogron z krzewów, aż do wlewania go w butelki nosi nazwę winifikacji.
Wyróżnić można wiele setek odmian oraz smaków wina. W zależności od tego z jakiego szczepu robi się wino, można uzyskać odmienny smak a także bukiet zapachowy. Sam proces produkcji wina jest niezwykle skomplikowany. Może podlegać on pewnym modyfikacjom w zależności od uznania danego producenta wina.
Wino można podzielić ze względu na barwę, wówczas wyróżnia się wino białe, różowe oraz czerwone. Rzadziej można spotkać wino o barwie szarej, czarnej, czy nawet pomarańczowej. Z kolei ze względu na zawartość cukru wino można podzielić na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie oraz bardzo słodkie. Innym podziałem może być moc, czyli podział ze względu na zawartość etanolu. Wówczas wyróżniamy wina słabe, średnio mocne oraz mocne. Mogą być również wina wzmacniane zawierające powyżej 18% obj. etanolu.
Kolejnym podziałem wina jest sposób jego serwowania. Taki podział dzieli wina na stołowe, deserowe oraz likierowe. Wina stołowe są to wytrawne oraz półwytrawne, a wina deserowe to wina słodkie oraz półsłodkie.
Nie wszyscy gustują w takich winach. Jest wielu jednak miłośników win musujących czyli takich, które zawierają dwutlenek węgla. Wina musujące dzielą się na szampana, wino szampańskie oraz wino musujące.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że wino może być również składnikiem różnych drinków. Osoby lubiące słodkości, a dodatkowo lubują się w zabajonych będą zachwycone drinkiem Cabajone. Do jego przygotowania potrzeba ok. 400 g wina białego gronowego, ponadto 2 jajka, 4 żółtka oraz 5 dag cukru. Wszystkie składniki należy zmiksować i przelać do garnka. Podgrzać do temperatury 70°C, miksując przez 5 minut. Drink ten podaje się na ciepło, dlatego też jest idealną propozycją na chłodne wieczory. Z kolei propozycją drinka z winem na zimno jest Manhattan Finlandia,do którego przygotowania potrzeba 10 ml wytrawnego czerwonego wina, oraz 40 ml Finlandii Cranberry Fusion a także 10 ml soku jabłkowego, cząstkę zielonego jabłka oraz lód. Wszystko należy wlać do naczynia z lodem i wymieszać. Całość przecedzić i bez lodu wlać do kieliszka od martini. Brzegi kieliszka można udekorować plastrem zielonego jabłka bądź limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz